Nieuws| Tips - Crossfit Den Bosch

Knie-irritatie tijdens CrossFit? Zo krijg je het onder de knie

Home » Blog » Knie-irritatie tijdens CrossFit? Zo krijg je het onder de knie

kniepijn-1-2560x1100-1

Knie-irritatie tijdens CrossFit? Zo krijg je het onder de knie

Dag Mede-leden, 


De laatste weken heb ik steeds meer leden gehad die naar mij toe zijn gekomen omdat ze vragen hadden over klachten aan de knieën. Hoewel niet alle knieklachten over één kam zijn te scheren. Dit betekent niet automatisch wanneer je deze symptomen hebt dit de diagnose is. Er zijn 2 mensen die ik uitgebreid getest heb en waarbij er sprake is van patellofemorale pijn en mogelijk het patellofemorale pijnsyndroom (PFPS).


Heb je wel eens irritatie rondom de knieschijf wanneer je langer aan het hardlopen bent of langer op de Assault Bike of de roeier zit? Doet het rondom de knieschijf wel eens pijn bij oefeningen waarbij je knie veel buigt, zoals lunges, squats of step ups?

Dan val je hier mogelijk ook onder. 


De knieschijf (of Patella) is het beweeglijke stuk bot aan de voorzijde van de knie. Deze zit vast aan de quadriceps, oftewel de grote spier aan de voorkant van je bovenbeen. De functie van deze spier is het strekken in het kniegewricht. De achterkant van de knieschijf is bedekt met kraakbeen dat precies in de groeve van het bovenbeen past. 
Wanneer deze knieschijf niet goed glijdt (spoort) in deze groeve kan hierdoor irritatie ontstaan. Meestal komt dit doordat de knieschijf te veel naar buiten spoort. Er ontstaat dan rek in de structuren aan de binnenzijde en verhoogde spanning aan de buitenzijde van kniegewricht.  


Er is dan een disbalans, mogelijk in de spieren, mogelijk in de heup- en/of kniemobiliteit, waardoor er een gevoel van instabiliteit, verminderde kracht en coördinatie kan ontstaan. Tevens is het mogelijk dat er vocht in het kniegewricht ontstaat om de glijding toch soepel te laten verlopen. Dit kan dan weer voor irritatie of pijntjes zorgen. 
 


Gelukkig zijn deze klachten goed op te lossen. Met onderzoek kan de juiste oorzaak van de klachten vastgesteld kunnen worden. Of het daadwerkelijk onder bovenstaande noemer valt. Of dat het juist elders zijn oorzaak heeft. Op basis van deze oorzaak kan met een combinatie van eventuele hands-on behandeling en kracht-, ontspanning- en/of mobiliteit oefeningen de klacht verholpen worden. 
  


Heb je wel eens knieklachten, en zou je hier graag vanaf willen komen. Neem dan even contact op met mij of de praktijk.
 


Roel van der Schoot
 

Fysiotherapeut en Bewegingsspecialist bij 
Gezondheidscentrum Wey en The Performance Team
Telefoonnummer Roel voor Whatsapp: 0618372978
Telefoonnummer Praktijk voor Telefonisch contact 073 959 1133

Deel dit blogartikel

Til je conditie naar een hoger niveau!

GRATIS PROEFLES

Bij CrossFit Den Bosch kun je terecht om je conditie naar een hoger niveau te brengen, maar ook met juiste begeleiding te werken aan je kracht en mobiliteit. Als je nieuwsgierig bent geworden, kun je altijd terecht voor een gratis proefles 

Scroll naar boven