Crossfit Den Bosch

VEELGESTELDE VRAGEN

Home » FAQ

CrossFit is het nieuwe fitness! CrossFit is een ‘back to basic’ fitnessprogramma dat is bedacht door voormalig gymnasten Greg en Lauren Glassman om de beoefenaar ervan optimaal voor te bereiden op ‘het onverwachte’ in het leven, ongeacht het werk dat iemand doet of sport die wordt beoefend. Oorspronkelijk werd het gebruikt door overheidsdiensten (leger, politie, brandweer) en atleten, maar door de schaalbaarheid van het programma bleek het ook ideaal en zeer effectief voor niet-professionals.

CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier, in een hoge intensiteit, zo snel mogelijk uitgevoerd. De filosofie achter CrossFit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden.

Er komt geen fitnessapparaat aan te pas en er wordt veelal gebruik gemaakt van functionele bewegingen waarbij het hele lichaam betrokken wordt: tillen, gooien, duwen, (op)trekken, klimmen, springen en rennen. Daardoor versterken we het prestatievermogen op alle tien de domeinen van fitheid:

De filosofie achter CrossFit is om je niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel maar juist continu te werken aan de 10 algemene fysieke vaardigheden. Hierdoor kan eenzijdige fysieke ontwikkeling voorkomen worden.

1.-2. Uithoudingsvermogen en zuurstofafname – Het vermogen van je lichaamssystemen om zuurstof te verzamelen, te verwerken en af te leveren.
3. Kracht – Het vermogen van een spier of combinatie van spieren om kracht te leveren.
4. Flexibiliteit – Het vermogen om het bewegingsbereik in een bepaald gewricht te maximaliseren.
5. Power – Het vermogen van je lichaam om zo snel mogelijk een zwaar object te verplaatsen.
6. Snelheid – Het vermogen om de tijdscyclus van een herhaalde beweging te minimaliseren.
7. Coördinatie – Het vermogen om een aantal verschillende bewegingspatronen te combineren tot een enkelvoudige duidelijke beweging.
8. Wendbaarheid – Het vermogen om de overgangstijd te minimaliseren van het ene bewegingspatroon naar het andere.
9. Balans – Het vermogen om de plaatsing van het lichaamszwaartepunt te controleren in relatie tot het draagvlak.
10. Nauwkeurigheid – Het vermogen om bewegingen te controleren in een bepaalde richting of op een bepaalde intensiteit.

Gedurende de training wordt er gebruik gemaakt van barbells, dumbbells, kettlebells, tractorbanden, zandzakken, touwen en pull up bars. Het doel van CrossFit is om ongeacht leeftijd, beroep of fysieke gesteldheid, zo snel mogelijk fit en gezond te worden. Of je nou brandweer, huisvrouw, politieagent, tiener, grootouder of kantoormedewerker bent. Iedereen heeft baat bij CrossFit en haalt resultaat.

Trainingen bestaan uit een warming-up, een technisch gedeelte of krachtonderdeel om de CrossFit bewegingen te leren en sterker te worden als individu.
De les eindigt met een intensieve training WOD (Workout of the Day) variërend van 5 tot 30 minuten. De resultaten van alle deelnemers van deze WOD worden op een whiteboard bijgehouden om een sport- / competitie-element aan de training toe te voegen.

De beste manier om Crossfit te begrijpen is om het eens te zien en het te proberen. Je kunt via deze site contact met ons opnemen voor uitleg en een proefles, maar je bent natuurlijk ook van harte welkom om gewoon binnen te lopen.

Wanneer je nog geen ervaring hebt met CrossFit dan kan je een proefles komen volgen op de dagen dat deze lessen worden aangeboden, zie rooster. Wij zorgen dat jouw eerste ervaring met CrossFit leuk en uitdagend zal zijn, welk trainingsniveau je ook hebt. Als je na de proefles enthousiast bent, dan zal je een On-Ramp (fundamentals) programma gaan volgen waarin je de 9 veel voorkomende bewegingen binnen Crossfit krijgt aangeleerd. Het volgen van deze lessen is verplicht. Nadat je het On-Ramp programma hebt afgelegd en hebt gehaald, dan ben je klaar om aan de CrossFit groepslessen deel te nemen.

Als je al ervaring hebt met CrossFit dan wordt je voor een intake uitgenodigd om zo kennis te maken en te bespreken wat je ervaringen zijn met CrossFit. Daarna kun je jezelf aanmelden op de website om je in te schrijven voor een CrossFit training.

Wij zijn anders dan de meeste sport- en fitnesscentra. De eerste vraag die mensen vaak aan ons stellen als zij binnen komen is; waar zijn alle apparaten? Die zijn er dus niet! Hier gebruik je jouw lichaam als apparaat om functionele bewegingen te maken die vaak gecombineerd worden met vrije gewichten als halters, dumbells, kettlebells, turnringen, zandzakken, touwen, etc. Deze combinaties zullen vele malen effectiever zijn dan 30 minuten op de crosstrainer of 3 x 12 herhalingen biceps curl.

De trainingen vinden plaats in groepen van maximaal 8 personen en staan altijd onder begeleiding van een coach. We starten met een warming up om vervolgens door te gaan met een techniek en/of kracht onderdeel. Daarna doet iedereen de workout die voor die dag geprogrammeerd staat, aangepast op zijn of haar niveau. De training wordt afgesloten met een korte cooling down.

CrossFit is een zeer goede aanvulling op alle sport en spelsporten. CrossFit is een kracht en conditioneel trainingsprogramma dat als doel heeft het lichaam veelzijdig te belasten.

Veel sporten kunnen leiden tot specifieke, eenzijdige aanpassingen wat inefficiënt bewegen als gevolg kan hebben. De kans op blessures is daardoor vaak ook groter.

CrossFit en gewichtsverlies zijn juist goed met elkaar te combineren. Bewegen en met name op je voeding letten zijn twee zaken die je helpen bij afvallen. CrossFit heeft naast het beweegprogramma veel aandacht voor voeding en coacht mensen bij het volhouden van de leefstijlverandering. Hierbij ligt de nadruk niet op het bereiken van een streefgewicht, maar op het aanleren en volhouden van een gezond eet- en leefpatroon.

Vrouwen hebben niet de lichaamssamenstelling om net zo breed en gespierd te worden als mannen. Verwar goede krachttraining en spieropbouw niet met bodybuilding. Spieren zijn belangrijk voor je functioneren in het dagelijks leven. Daarnaast geven ze een mooie vorm aan je lichaam. “Strong is the new skinny!”

Nee! De beste resultaten behaal je door intensief te trainen, maar vooral ook door te herstellen van je intensieve training. Dit betekent niet dat je niks mag doen op een rustdag, er zijn verschillende manieren om actief te herstellen van een training. Hier in zul je ook geadviseerd worden.

Het enige wat je moet doen is 2 tot 3 keer per week op komen dagen en jezelf 100% geven.

Is dat alles? Ja, eigenlijk wel. Als jij bereid bent het werk te doen en gezond te eten, dan zorgen wij voor de juiste programmering die aansluit op jouw doelstellingen.

CrossFit is voor elke leeftijd geschikt, van jong tot oud. Weliswaar creëren we workouts voor de elite sporters onder ons, maar is elke workout naar elk individueel niveau aan te passen, dus of je nou 10 jaar oud bent of 70, je kunt altijd met ons mee trainen. De coach zorgt er voor dat je met de juiste intensiteit mee kunt doen aan alle workouts. Er is echter wel één vereiste: je moet bereid zijn om hard te werken!

Wat jouw doel ook is; strakker in je vel, betere gezondheid, beter worden in je huidige sport, meer spiermassa, etc. CrossFit is de manier om dit te realiseren. Met onze gevarieerde, intensieve en goed opgebouwde trainingen gecombineerd met een gezonde manier van eten en jouw inzet is het mogelijk om al jouw doelen te bereiken.

Als je de laatste tijd niks aan sport hebt gedaan en/of je eet niet gezond, dan zul je waarschijnlijk niet ‘in shape’ zijn. Welkom bij de grote meerderheid van de bevolking. Het verschil tussen de grote meerderheid en jou is dat jij de overstap aan het maken bent om te veranderen en samen met Crossfit Den Bosch de meest verbluffende resultaten gaat behalen.

  • CrossFit lessen zijn altijd onder begeleiding van een professionele coach. Deze zorgt ervoor dat je de oefeningen correct uitvoert en meer uit je training haalt.
  • De coach zal je motiveren om het beste uit jezelf te halen tijdens de training.
  • Geen saaie trainingen die maanden hetzelfde blijven, maar elke keer een andere training en uitdaging om aan te gaan.
  • Door het trainen in groepen leer je nieuwe mensen kennen die elkaar motiveren en wat het sporten leuker maakt.
  • Niet enkel het sporten staat centraal, maar ook voedingsadvies is erg belangrijk voor de doelen die jij jezelf hebt gesteld.

ANDERE VRAAG?

Heb jij een andere vraag? Stuur ons even een berichtje, we zullen je zo snel mogelijk beantwoorden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

OCHTEND

Maandag: 7.00 - 10.00
Dinsdag: 7.00 - 10.00
Woensdag: 7.00 - 10.00
Donderdag: 7.00 - 10.00
Vrijdag: 7.00 - 10.00
Zaterdag: 8.00 - 12.00
Zondag: 9.00 - 12.00

AVOND

Maandag: 16.00 - 21.30
Dinsdag: 16.00 - 21.30
Woensdag: 16.00 - 21.30
Donderdag: 16.00 - 21.30
Vrijdag: 16.00 - 20.00
Zaterdag: -
Zondag: -

Scroll naar boven