Tips - Crossfit Den Bosch

Werk aan je schoudermobiliteit!

Home » Blog » Werk aan je schoudermobiliteit!

schoudermobiliteit

Werk aan je schoudermobiliteit!

Schoudermobiliteit is een veelvoorkomend probleem in de maatschappij waarin we leven, omdat we vaak op jonge leeftijd een verkeerde of slappe houding hebben, maar ook door de vele beroepen waarin we veel zittend werk doen en waardoor de spieren aan de voorzijde(borst en schouders) beter ontwikkeld worden dan de spieren op de rug/schouders die juist opgerekt en zwakker worden. Dit noemen ze een kyfose(zie afbeelding) en deze afwijking in de wervelkolom is er in kleine en extreme maten en zal je beperken in alle overhead oefeningen.

Bij Crossfit worden er extreem veel bewegingen met de schouders gemaakt en ligt een blessure snel op de loer. Dat je een sterk lichaam ontwikkeld is belangrijk, maar dit gaat niet makkelijk wanneer je een slechte mobiliteit hebt. Wanneer we kijken naar overhead oefeningen(pressvarianten, overhead squat, snatch) is het erg belangrijk om een goede thoracale- en schoudermobiliteit te hebben.

Een quick fix bestaat niet aangezien je deze houding waarschijnlijk al tientallen jaren hebt. Om je houding te verbeteren is het belangrijk dat je oefeningen doet om je mobiliteit te verbeteren. Onthou voor jezelf dat je geen zware gewichten tilt met een immobiel gewricht. Dit kan er namelijk voor zorgen dat jij jezelf blesseert in de vorm van een klein scheurtje in een stijve spier of het overcompenseren van een spier die het werk moet overnemen voor die stijve spier die tegelijkertijd ook zwak is. Dus licht gewicht en 10-15 herhalingen zal er langzaamaan voor zorgen dat je mobiliteit verbetert.

Mobiliserende oefeningen kun je voor of na je training doen, maar het belangrijkste is dat je ze doet. Mobiliteit oefeningen zijn namelijk niet leuk om te doen aangezien de meeste mensen die Crossfit doen willen zweten en veel gewicht willen tillen. Daarnaast zijn oefeningen om je mobiliteit te verbeteren vaak ook gevoelig/pijnlijk. Probeer het toch een kans te geven, want het is onderschat element in je training.

Nu kan ik allerlei oefeningen op je af vuren, maar laat ik eens beginnen met 1 oefening die ik geniaal vind om je thoracale wervelkolom te mobiliseren. Voor een slechte schoudermobiliteit zijn meerdere spieren verantwoordelijk, dus zal ik volgende week met een nieuwe oefening komen om je schouder te fixen.

Dit is een van de vele oefeningen van Kelly Starret van Moblity WOD en hij legt je haarfijn uit wat en hoe je de oefening moet doen(Engelstalig). Doe deze oefening 2-3 keer per week en zeker wanneer er overhead werk in de WOD zit, besteed dan extra aandacht aan je schoudermobiliteit.

Deel dit blogartikel

Til je conditie naar een hoger niveau!

GRATIS PROEFLES

Bij CrossFit Den Bosch kun je terecht om je conditie naar een hoger niveau te brengen, maar ook met juiste begeleiding te werken aan je kracht en mobiliteit. Als je nieuwsgierig bent geworden, kun je altijd terecht voor een gratis proefles 

Scroll naar boven